•  Iroda: Pécs, Citrom u. 7.
  •  Email: info@investhouse.hu

Lakásvásárlás okosan - 1.rész

Lakásvásárlás befektetésként?

 

Az elmúlt években lendületet kapó befektetési lakáspiac számos döntés elé állítja a megtakarítással rendelkező, befektetni kívánó lakásvásárlókat, annak ellenére, hogy a lakások - főként a fővárosban - jelentős áremelkedésen mentek keresztül.

A pénzt ingatlanba fektetni mindig is jó üzlet volt, hiszen a lakás egyszerűen kiadható, így garantált bevételt biztosítva a tulajdonosnak időről-időre. Ma már olyan ranglistákat is találunk, melyből kiderül, hogy az európai országok közül hol érdemes leginkább ingatlant vásárolni befektetési céllal.

A kis-, illetve közepes befektetők számára is könnyen elérhető befektetési forma a lakás vásárlás, majd ezeknek közép- és hosszú távú kiadása bérlők részére.

Befektetőként természetesen az elsődleges szempont a nyereség, így elsőként a különböző helyszíneken, és városokban elérhető hozamot érdemes vizsgálni.

A helyszínválasztásban két döntő szempontot kell megvizsgálnunk, az ingatlan árát, és a kiadásából nyerhető hozamot.

Míg a legismertebb, fővárosi befektetésre specializált lakóparkokban a négyzetméter ár már meghaladja a 800-900.000 forintot, addig a szintén teljes bérbeadási kihasználtságot nyújtó, egyetemi városrésszel rendelkező megyeszékhelyeken - például Pécsett – új építésű, bérbeadásra optimalizált ingatlanok, frekventált városrészben, már 500.000 forintos négyzetméter ártól elérhetők magas minőségben. Vidéken a befektetésre szánt összegért, akár több ingatlant is meg tud vásárolni, így akár, szerencsés esetben minimum a másfélszeres hozamot tudja realizálni a Budapesten szerezhető hozamokhoz képest. 

Bérleti díjak tekintetében vidéken nagyságrendileg 140 – 190 000 Ft/hó között elérhető díjjal lehet kalkulálni, mely a fővárosban kb. 20%-al magasabb. Azonban a standard hosszúságú, min. 1 éves lekötött bérleti időtávokon elkérhető díj különbség mégsem indokolja a budapesti ingatlan vételárak ilyen nagy fokú árkülönbségét. Ez az érv is alapos mérlegelésre ösztönöz a földrajzi desztináció megválasztásában, a vonzó fővárosi piaci környezet ellenére.

Hozam tekintetében tehát érdemes a vidéki befektetési lehetőségeket is mindenképpen figyelembe venni, ahol a budapestihez nagyon hasonló bérlői piac biztosítja a garantált jövedelmezőséget.

 

 

Milyen lakást vásároljak, hogy készítsem fel a kiadásra?

 

Alapvető kérdésként merül fel, hogy milyen lakást érdemes megvásárolni befektetési céllal.

Ha a helyszínt befolyásoló tényezőket, a lakásárakat, és az elérhető hozamokat megvizsgáltuk, mely alapján megszületett a döntés, utána a lakás minőség kérdését érdemes megfontolni.

A fővárosban is, és a vidéki egyetemi központokban is elsősorban az új építésű, modern, és gazdaságosan fenntartható lakásokba érdemes befektetni. Ez a lakástípus hosszútávon is megtartja értékét, és azonnal, akár már a birtokbaadástól kezdve szolgálja a tulajdonos részére a legfőbb célt, a hozam biztosítását. Ez a típusú ingatlan leginkább a beruházók által is preferált, központi, egyetemi városrészekben érhető el, kiadás szempontjából ideális helyszíneken.

A legtöbb beruházó már kifejezetten bérbeadásra optimalizált ingatlanokat kínál, a garzontól a 2 hálószobás kivitelezésű lakásokig. A választott méret tekintetében kizárólag a pénztárcánk szab határt.

A már birtokba vett új ingatlanunk berendezése előtt érdemes a bérlői piaci igényekkel alaposan tisztában lévő, szakértő beruházó tanácsait figyelembe venni, hogy a sikerünk a kiadásban garantált legyen. A tanulmányi célokkal, a világ számos szegletéből érkező diákok elsősorban a teljesen bútorozott, jól felszerelt, gépesített lakásokat keresik, igényes és modern kivitelben.

Ha befektetőként nem abban a városban él, ahol az ingatlant vásárolta, akkor is van időtakarékos, és gazdaságos megoldás a tökéletes berendezésre. Az igényes beruházóknál már elérhető a lakásberendezési, és ún.home-staging szolgáltatás, mellyel lakását 100%-osan felkészítik a bérlők fogadására. Sőt lakásüzemeltetést is tud igényelni, így akár egy többszáz kilométerre lévő ingatlanba is biztonsággal befektethet, csak a havonta számlára érkező bevételekkel kell törődnie.

Az országban egyedülálló módon a pécsi InvestHouse által kezelt beruházásoknál minden második befektetési lakóegységre igényelhető bérleti garancia, mely az üzemeltető által történő visszabérléssel biztosítja a befektető hozamát. 

A következő részben a finanszírozási lehetőségeket elemezzük. Kövessen minket a hasznos tanácsokért!